Eigenlijk is tex-mex food gewoon mijn ultieme comfort food geworden de laatste jaren. Oke, risotto is nog steeds favoriet, maar Mexicaans eten zoals wij het kennen loopt het water van uit mijn mond. De vorige keer liet ik mijn recept voor Rice Burrito’s zien, maar vandaag is het tijd voor Chimichanga’s! Een heerlijke smeuïg avondmaaltje.
Ik kwam chimichanga’s een keer tegen op youtube en was gelijk onder de indruk! Dit wilde ik NU NU NU eten, alleen ik had niet alle ingrediënten in huis en eigenlijk moet een chimichanga gefrituurd worden en daar houd ik niet zo van. Maar wat is een chimichanga eigenlijk?
Een chimichanga is een gefrituurde burrito. De vulling bestaat meetal uit bonen, rijst, groente en stukjes gedroogd vlees of uitgeplozen kip. De burrito wordt opgevouwen en daarna gefrituurd. Er wordt meestal salsa, guacamole of sour cream bij geserveerd.
Nou, een burrito frituren staat mijlenver op mijn bucketlist, dus dat heb ik dus ook nooit gedaan. In de OVEN zijn ze namelijk net zo lekker!!
Mijn chimichanga’s recept
Ingrediënten
- La Morena Zwarte Bonen Spread / Refried Beans
- Kipfilet
- Cheddar
- Salsa
- Mais
- Creme Fraiche
- Taco kruiden
- Komijnpoeder
- Knoflookpoeder (of vers)
- Paprika
- Uienpoeder
- Zout
- Peper
Bereidingswijze
Allereerst kook je de kip in water met een beetje zout. Ondertussen schep je de refried beans in een grote schaal en daar voeg je wat kruiden (de knoflook-, paprika-, uien-, komijn-, en chilipoeder, peper en zouf) aan toe naar smaak. Ik vind komijnpoeder altijd erg lekker in dit recept, dus gooi daar extra veel van in! Een paar scheppen salsa erdoorheen, halve zak geraspte cheddar en een blik mais. Proef het even of je het lekker vindt!
Nu heb je een gigantische massa aan vulling. Je kan hier mega veel (normale maat) wraps mee vullen, alleen ik maak er meestal 3 (2x avondeten 1x lunch in mijn geval). Wat betekent dat de helft van de vulling in een bakje gaat en de vriezer in. Zo heb je altijd iets lekkers in de vriezer liggen als je niet weet wat je wil eten of laat thuis bent.
Als de kip gekookt is, haal je het eruit en ga je het pluizen. Je kunt dit met twee vorken doen of met je vingers als het afgekoeld is. Ik vind het lekker als ik echt de substantie van pulled chicken heb, maar als je liever wat grote stukken in je chimichanga hebt is dat ook hartstikke prima. Gooi de kip door de vulling en schep het om zodat de kip goed door de vulling zit.
Tijd om de wraps te vouwen. Aangezien dit mengsel nogal zacht is, moet je de wrap echt dichtvouwen. Hieronder zie je hoe dat moet. De bovenkant van de wraps bestrijk je een kleeein beetje met wat olie en dan strooi je wat taco kruiden erbovenop. Dan smaakt je tortilla wat lekkerder.
De normale maat wraps bak je in de oven af ongeveer 15 minuten op 200 graden. De La Morena wraps die ik nu had was ongeveer 30x zo groot als een normale wrap, dus die moest er 20 minuten in.
Als finishing touch wat creme fraiche over de chimichanga’s als ze uit de oven komen. Ik leng mijn creme fraiche altijd aan met wat water want ik vind een dunnere substantie lekkerder dan dikke klodders. Een chimichanga eet je niet uit het vuistje, want daar is de vulling te zacht voor. Eet smakelijk!
Wat is jouw favoriete tex-mex recept?
Tot de volgende keer,
The Girl in Bed
Felice Veenman says
het klinkt lekker, maar kan iemand het voor me maken?? Burrito’s vouwen dat leukt me nou dus nooit
Manon says
Kijk even op youtube haha
Nicole Orriëns says
Een gefrituurde burrito… Dit is een nieuw gerecht voor mij. Het klinkt lekker, maar ik schrik wel een beetje terug voor dat frituren.
Manon says
Daarom moet je deze in de oven doen!
Cynthia says
Jammer! Wij hebben geen frituur! Wel eten we met veel plezier burrito’s uit de oven!
Enne… Texmex kruiden maak je overigens supermakkelijk zelf met kruiden uit je keukenkastje. Doen wij altijd voor onze easy peasy ovenschotel!
Cynthia onlangs geplaatst…Recept: Lekkere Satémarinade Zonder Pakjes en Zakjes
Manon says
Maar dit recept moet juist niet in de frituur hahha. En voor de vulling heb ik ook kruiden uit het keukenkastje gebruikt 😉
Bianca says
Oh WoW dat ziet er lekker uit! En het smaakt ook lekker ja…… zal ik het vanavond gaan maken?
Manon says
Hahah ja doe maar! Laat je me weten wat je ervan vond?
Lindaschrijfthetop says
Het ziet er heerlijk uit maar ik vindt de kruiden vaak te pittig
Manon says
Dan moet je de komijn achterwegen laten :)
Tessa says
Dat ziet er heerlijk uit! IK denk dat ik binnenkort ookweer eens wraps ga maken
Tessa onlangs geplaatst…Review: Pupa Bronzer
Jouvence says
Dat ziet er erg lekker uit zeg! Nog nooit gegeten overigens: chimichanga’s. Naar aanleiding van dit recept en foto’s toch maar eens gaan maken.
Manon says
Doen! Is heel lekker hahaha
Talitha says
Het klinkt lekker! K ga het opslaan en binnenkort eens proberen.
jasmina says
Oow dit ziet er heerlijk uit zeg…dit moet ik ook eens proberen
Corrina Wassenaar says
o lekker dank voor recept ga het eens proberen te maken
Wanda says
Frituren lukt het helaas niet, maar uit de oven smaakt dit ook prima. Echt een recept voor in het weekend om lekker mee af te sluiten.
Manon says
Frituren lijkt me ook afdoen aan de smaak
Krystle/Batboy says
Heb er nog nooit van gehoord, klinkt goed! Van het weekend maar eens proberen.
Frederique says
Ik heb geen frituur helaas. Mijn zoon is Mexicaans eten fanaat, die zou dit erg lekker vinden!
rachel says
het is zooo lekker maar ik mag dit zooo niet hebben :( als wij “tacos” eten dan maak ik mijn burito of wrap van geraspte kaas of een omelet