Weggeefhoek VS. Black Friday

weggeefhoek vs. black friday the girl in bed
Mensen zijn dieren. Iedereen kent deze scene wel uit de film Mean Girls waarin Lindsay Lohan Regina uit elkaar wil trekken als een leeuw. Uit jaloezie en hebberigheid. Een tijd later in de film vechten bijna alle leerlingen met elkaar en hoort ze weer dierengeluiden. Ik heb ze deze week ook gehoord. Namelijk toen ik lid werd van de weggeefhoek op Facebook en tijdens het zien van Black Friday filmpjes

Van beide wist ik het bestaan af en van beide ben ik er pas deze week mee geconfronteerd. Ik ben lid geworden van de lokale weggeefhoek op Facebook omdat ik mijn oude speelgoed graag weg wilde geven aan mensen die het echt nodig hebben en niet aan mensen die het eventueel zelf wel kunnen betalen. Ik heb altijd alles gehad wat mijn hartje begeerde, dus ik vind dat andere kindjes ook leuke dingetjes moeten kunnen krijgen. Met dat inzicht ging ik deze nieuwe ervaring in. En een ervaring was het zeker. Voor mensen die niet weten wat een weggeefhoek is: het is een besloten FB-groep waar haaien (in de volksmond ook wel vrouwen genoemd) alles willen hebben. Ik heb 3 dingen (Lego, Barbiespullen en Duplo) online gezet en laten we zeggen dat ik intotaal misschien 200 reacties in 2 dagen heb ontvangen. Ongeveer 80% waren mensen die op hun eigen account zelf ook meededen aan winacties (van bedden tot aan nepwimpers) en 20% die het echt kon gebruiken. Van die 80% trouwens is er een gros die ook op elk item reageert in de weggeefhoek. weggeefhoek vs. black fridayOp dit moment wordt er meegeloot voor een gebruikte Andrélon shampoo. Er doen 4 mensen aan mee, maar onder een setje van samples en talkpoeder staan wel 6 reacties. Er is een harde kern die overal op reageert. De weggeef-hooligans. Waarom en hoe ga ik mijn hoofd niet eens over breken. Ik ben best bekend (best is hierbij een understatement) met iets wat ik het ‘outletgevoel’ noem. Outletgevoel betekent voor mij dat iets heel goedkoops is, én limited wat betekent dat ik het nou eenmaal moet hebben. Een soort euforisch, agressief, strijdlustig en tegelijk nerveus gevoel. I needz to has it. Gek genoeg heb ik dat niet bij gebruikte spullen en wil ik ook geen mensen in elkaar slaan.

Dat brengt mij op Black Friday. Een dag nadat gehele families uit de US of A vredig en dankbaar een kalkoen hebben verorberd. Een dag nadat verbroedering, I love you’s en de hugs óók op het Thanksgiving op het menu stonden. Éen dag ná Thanksgiving worden mensen weer beesten. Zodra de deuren opengaan van de plaatselijke megastores worden mensen gewoon omver gelopen en vertrapt. En waarom? Hebzucht. Ook wel greed genoemd, want hebzucht verstaan ze niet daar. ;-) Ik vind het vreselijk om te zien dat mensen zover kunnen gaan. Dat een goedkopere televisie het waard is om je zo te gedragen. Misschien denken ze er goed over na als ze eenmaal bij de kassa staan en de kalkoen van gisteravond omhoog borrelt. Met wat extra zuur.

Misschien is de oplossing om ook in Amerika lokale weggeefhoeken te realiseren, zodat ze hun animal instinct wat vaker los kunnen laten zodat het op Black Friday wat minder kan. En misschien moeten we hier een Black Friday creëeren, of meer dol dwaze dagen zodat de echte weggeef-hooligans daar de haren en nepwimpers bij elkaar los kunnen trekken. En dat we dan voor de dankbare mensen een extra dankdag in het leven roepen, want lieve berichten van mensen die zo super blij waren met het speelgoed kreeg ik gelukkig ook.

Zijn jullie wel eens gek en hysterisch geworden tijdens een sale? Laat het weten in de comments.

The Girl in Bed

Facebook / Instagram / Bloglovin’

 • Kim

  Stiekem wil ik de Black Friday wel een keer IRL zien in Amerika. Vrees dat het net zo gaat als een opening van een Primark.. al begrijp ik niet zo goed waarom mensen blijven vechten om spullen..

  • Manon

   Ik snap het ook niet. De Primark openingen hier zijn toch niet zo heftig als Black Friday? Anders zijn wij ook gek geworden. :P

 • Eva

  Oh Manon! Zo herkenbaar! Alsof je het opeens moet hebben omdat het afgeprijsd is...

 • Eva

  Zoals mijn moeder dan zegt; niet kopen is voordeliger ;-)

  • Manon

   Je moeder heeft groot gelijk!

 • Karlien

  Hou heel erg van uitverkoop, maar niet van die gekte. Ik ga voor online shoppen ;)

  • Manon

   I hear you! Ik snap dat helemaal!

 • Minke Maria

  Haha, geweldig stuk! Er is en blijft een verschil tussen 'zorgvuldig met geld' en 'goedkoop'. Dat de BF deals soms wel het slechtste in de mens naar boven halen snap ik wel, met de kortingen die soms (en zeer beperkt) worden gegeven. Maar zelf zou ik echt te lui zijn om de moeite te doen. En voor weggeefhoeken heb ik denk ik teveel trots. :p

  • Manon

   Dankje! Ja, dat teveel trots en lui zijn ken ik: Ik kan daarom niet op marktplaats zitten. Zoveel gezeur om meer foto's, krasjes, onzin biedingen, mailcontact wat 5 dagen duurt, wachten op je geld... Dan geef ik het liever gratis weg. ;-)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge