update online studeren

Update online studeren

update online studerenSorry dat ik eind vorige week niks online heb geplaatst. Ik was zo druk en ik zat midden in een #baalweek. Ik had mezelf voorgenomen dat als ik op de helft was met de online course die ik volg op de University of Queensland in Australië (check mijn blogpost met wat & hoe eerst even) een update ging plaatsen. In week 1 en 2 had ik nog vrij weinig erover te vertellen, nu inmiddels een heleboel. Lees je mee? 

Een dag voordat ik met de studie begon, 24 augustus, schreef ik een blogpost genaamd ‘Online studeren op Harvard? Het kan!‘. Dat artikel is een van mijn meest gelezen blogposts geworden en ook kreeg ik de meeste reacties op m’n geschreven stukjes. (Ik wil jullie daarvoor natuurlijk super bedanken!!!). Elke reactie was heel erg positief en aanmoedigend, dus met volle moed ging ik ervoor.

De opleiding/studie/online course (cursus klinkt alsof ik een wat rijpere vrouw ben die heeft besloten te willen pottenbakken en dus elke dinsdagavond met m’n handjes klei aan het aanduwen ben) heet: The Psychology of Criminal Justice en wordt gegeven door drie docenten van University of Queensland: Blake McKimmie, Mark Horswill en Barbara Masser. Hieronder zie je de course’s syllabus:

update online studeren

In de summary kun je lezen wat de studie een beetje inhoudt. Elke week begint er een nieuwe episode, hoofdstuk if you will, en daar krijgen we eerst een soort serie te zien die hiervoor speciaal is gemaakt. In de eerste episode zag je dat er een lichaam is ontdekt dat van Janine Jenkers blijkt te zijn. De mini hoofdstukjes daarna wordt er door middel van een lecture op video uitleg gegeven over allerlei zaken waar je dan mee te maken hebt. Er zit ondertiteling bij. De video en ondertiteling zijn los van elkaar te downloaden. De onderwerpen waar ik in het begin mee te maken heb gehad ging voornamelijk over profiling. Hoe je een duidelijk beeld van de verdachte, de crimineel, de unsub krijgt. Er wordt veel gebruik gemaakt van wetenschappelijke onderzoeken en bekende casussen die dus in het echt gebeurd zijn!

Video’s en tekstmateriaal

Doordat ze een Australisch accent hebben, is het iets lastiger om naar een verhaal van 15 minuten te luisteren. Mijn concentratie is weg dan. Ook al ben ik echt vloeiend (ik doe een Ivo Niehe hier) in het lezen en verstaan van de Amerikaans/Engelse taal, dit is wat lastiger. Wat ik doe is dat ik eerst de tekst download. Die sla ik op in Pages (de Word voor Mac) en dan zet ik de zinnen recht. De tekst komt namelijk ‘plat’ geleverd en de uitlijning van de tekst is super links. Ik ben een neat freak en wil dat alles evenredig is net zoals hier in dit artikel. Terwijl ik dat doe, lees ik alvast de tekst door. Daarna kijk ik pas de video.

update online studeren

In de video gebruiken ze veel voorbeelden zoals grafiekjes en foto’s. De grafiekjes probeer ik na te maken om in mijn tekst te zetten. Dit lukt aardig, want volgens mij gebruiken ze in die video Keynote van Apple en dat is eigenlijk de Powerpoint van Windows, dus mijn grafiekken zijn minstens zo mooi. Ja mensen, het oog wil ook wat.

Tijdsdruk

Dan komen we op een ander punt: zoals je in de syllabus al kon zien; ik zou er zo’n 1 a 2 uur mee bezig zijn per week. Nou, niet dus. Dat is echt een understatement van jewelste! Er zijn minstens 5 video’s die variëren van 7 tot aan 13 minuten. Die passen in dat tijdsbestek. Maar dan heb je het alleen gekeken en niks van geleerd, toch? Als ik 5 video’s achter elkaar kijk over moeilijke wetenschappelijke onderzoeken enzo, dan kan ik daarna toch niet in een mini examen waarin vragen heel gek worden geformuleerd, alles goed hebben? Ik doe deze studie juist zodat ik er wat van leer. Dat ik mijn kennis verbreed. Niet om een middagje te youtuben.

Elke dinsdag is dus een nieuw hoofdstuk en elke dinsdag ben ik dan ook net klaar met het mini examentje van het onderwerp daarvoor. Ik ben er zeker wel 5 a 6 uur mee bezig, wat voor mij qua lichaam best problematisch is. Ik merk dat als ik veel tijdsdruk heb, maar ook als ik veel getypt heb, dat ik dan mezelf niet kan ontspannen. Daardoor krijg ik overal spierpijn en slaap ik slecht. Je krijgt dan zo’n vicieuze cirkel. Misschien ben ik ook gewoon lui en kan ik de tijdsdruk niet aan. Kan ook. Vroeger op de middelbare school wist ik ook van dat als ik de toets niet kon redden, ik ‘m een andere keer kon maken. Nu kan dat niet. Dinsdag moet het af zijn.

Daarom had ik een baalweek vorige week. Ik had steeds hoofdpijn, zenuwpijn in mijn ‘doe-arm’ en vaak niet lekker. Ik wist dat het maar 4 video’s deze keer waren, maar wel allemaal van minstens 15 minuten. Ik zat er zo mee dat ik het niet afkreeg. Normaliter zou ik gezegd heb van ‘ah fuck it’, ik kies voor mezelf en ga lekker ontspannen Netflixen en chippies eten. Maar nee. Gister voelde ik me beter en heb bijna m’n hele zondag besteed aan video’s te kijken over verhoortechnieken en hoe een leugendetector wordt gebruikt. Ik heb zelfs al een stukje van het examen gedaan! #WINNING

Psychologie

In de tweede episode ging het over ooggetuigen en over hoe men dingen onthoud. Erg boeiend en fascinerend en lastig. Vriendin Carolien die nu bezig is met haar Master in (neuro)Psychologie las waar ik mee bezig was en herinnerde zich alle voorbeelden en onderzoeken die ik hierbij kreeg! Kijk, dat vond ik leuk om te horen, want dat betekent dat die online course toch echt wel goed is en niet zo’n shitty study zeg maar. Week 3 werd het nog moeilijker met correlation coefficiency. Ja, toen moest ik wel even wat uitleg vragen, maar gelukkig heb ik haar op speed dial.

Ik vind het leuk dat het echt dus een psychologische kant heeft die echt echt echt is, maar in week drie had ik toch wel zoiets van dat ik terug verlangde naar episode 1: criminele dingen. Maar, gelukkig kwam ik bij episode 4 weer aan me trekken; Interrogation.

Andere verplichtigingen

Naast de video’s en teksten moet je ook nog mini testjes invullen en wordt er echt heel actief met je omgegaan zeg maar. Het is niet een lap tekst en ‘tot volgende week!’ Je moet ook op een discussion board met men erover praten. Dat allemaal telt mee aan het eind met je eindcijfer. Als dat eindcijfer goed is kun je een echt certififaat ontvangen en kan alles op LinkedIn enzo. Daarvoor moet je een X aantal dingen doen: betalen (bij Coursera is het geloof ik gratis), op de webcam je gezicht laten zien en een foto maken van je ID-kaart. Die van mij was een jaar over datum (whoops) dus het kost me uiteindelijk €50 meer, maar dan heb je ook wat!

Aangezien ik er zo druk mee ben heb ik besloten om niet dit jaar, maar volgend jaar Justice van Harvard te gaan doen. Vind het heel jammer, maar ik kan niet het dubbele gaan doen. De studie zou dan duren tot begin januari en ik ga vanaf november verhuizen, dus daar ben ik dan drukker mee. Sowieso zou ik dan ook niet meer kunnen bloggen in de maand oktober en dan gaan jullie mij vreselijk missen toch? Ja, zie dat kan ik jullie niet aan doen!

Ik ga nu verder studeren, want het is hard nodig! Als ik hier niet te vinden ben, dan kun je me altijd volgen op twitter en instagram zoals je aan de rechterkant ziet, maar ook op snapchat! Daar plaats ik soms kleine korte filmpjes, ook van de studie. Mijn naam is daar: thegirlinbed.  Ik zie je daar!

The Girl in Bed

 • Carolien

  Je bent erg goed bezig Manon! En ik ben blij dat ik kennis heb kunnen overdragen aan iemand! ;)

  • Manon

   Haha, dankje en graag gedaan!

 • Monique | WritingMonique

  Wat ontzettend cool! Ik volg een cursus bij NTI momenteel, maar dit klinkt ook super!

  • Manon

   Wat leuk! Welke cursus volg je?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge