The Girl in the Kitchen: Broccolisoep

The Girl in the Kitchen: Broccolisoep

The Girl in the Kitchen: BroccolisoepDe dagen worden korter en kouder. De herfst- en wintercollecties liggen al in winkels en eigenlijk heb ik ook al behoefte aan de regenachtige dagen met de geur van kaneel en de altijd gezellige kerstmuziek. Maar het is net pas 3 september en het is nog lang geen stamppot-tijd. Om tot die tijd wel even lekker warm te worden (want let’s face it, indian summer my ass!) eet ik graag een vullende broccolisoep! The Girl in the Kitchen: Broccolisoep edition. 

Vroeger maakte mijn moeder altijd de lekkerste broccolisoep met zo’n pak van Honig (of was het Maggi?) basissoep. Je kon met zo’n pak elke kant op en wij kozen graag thuis de groene kant. Bijna elke week aten wij dit met een broodje kaas op een zondag als lunch of diner. Toen waren in een keer al die pakken weg uit de supermarkt! En dat haat ik! Dat je iets heeeeel lekker vindt en dat het dan in een keer discontinued wordt in de super. Dat gebeurt mij veel te vaak. Ik heb nog steeds een trauma overgehouden aan het feit dat de M&M’s Intense Dark in eens magisch weg waren en nu dreigt dat ook te gebeuren met onze geliefde Lays Pops!!!!

*EDIT* Ik zie nu in eens dat die basissoepen van Honig terug zijn? Nu in eens? This must be magic. Or something Illuminati. 

Maar anyway, jaaaaren nooit meer aan die soep gedacht, tot ik er in eens zin in had. We besloten ‘m zelf te maken en hadden een aantal recepten opgezocht. De eerste paar keren was het of net een soep met grondsmaak, of een aardappelsoep met een vleugje broccoli. Nu kan ik met recht zeggen dat we de soep geperfectioneerd hebben. Hier ons recept:

Ingrediënten:

 • 1 grote broccoli
 • 1 kleine aardappel
 • 1 klein sjalotje
 • 1 bouillonblokje
 • 1 grote teen knoflook
 • 1 eetlepel creme fraîche of 1 scheut kookroom
 • Klein stukje boter

* Smaakmakers:

 • Snufje peper
 • Snufje zout
 • Knoflookpoeder
 • Aromat

Bereidingswijze:

We beginnen allereerst met het aanfruiten van het in stukjes gesneden sjalotje en de knoflook. Normaal doe je dit zo in de pan, maar nu doe je een klein mespuntje boter er bij. Ook verpulver je het bouillonblokje en gooi je samen met de aardappelblokjes erbij. Tot het is aangefruit (ongeveer 5 minuten) voeg je ongeveer een liter warm water toe. Breng dit aan de kook en als het kookt zet je het vuur klein. Je moet dit even laten pruttelen.

Ondertussen heb je ook al de broccoli op het vuur gezet naast de soeppan. Je kan ook broccoli zometeen pas in de soep doen en dan mee laten koken, maar dan duurt het wat langer. Als je de aardappelblokjes goed in kan prikken met een vork in de ‘soep’ en de broccoli ‘prikgaar’ is, dan doe je de broccoli bij het bouillon etcetera in de pan. Samen laat je dit ook nog even 5 minuten doorgaren.

Dan haal je de pan van het vuur af en komt de mixer uit de kast! Met de staafmixer pureer je alles in de soep tot een glad soepje. Als het helemaal glad is, zet je de pan weer op een laag vuurtje en dan kun je de room toevoegen. Normaal gebruiken wij thuis een scheut kookroom light, maar die hadden we niet in huis, dus nu hebben we creme fraîche gebruikt. Je moet alles goed doorroeren en daarna kun je het kruiden zoals je wil. *De soep is al van smaak door de knoflook, sjalot en bouillon, maar ik vind het wel lekker als het nog meer kruidig is. Dus uiteraard doe ik er nog peper, zout, knoflook en een beetje aromat bij.

Bij de soep vind ik het altijd lekker om een broodje of iets te eten. Bij broccolisoep zijn knoflookbroodjes erg lekker. Je pakt dan bruin brood of een bruin pistoletje en die rooster je dan en besmeert het met een rauw knoflookteentje en wat olie. Ik at dat samen heel vaak, maar ik krijg hoofdpijn van rauwe knoflook, dus voor deze keer was ik opzoek naar wat anders en kwam kaasenveloppen tegen van Old Amsterdam. Die zijn echt heeeeel lekker blijkbaar! Dit was de eerste keer dat ik er een at en was eigenlijk een beetje sad dat ik ze niet alle 2 in de oven heb gedaan. Maarja, dan heb ik nog wat voor de volgende keer!

BROCCOLISOEP THE GIRL IN BED the girl in the kitchen

Ik hoop dat jullie de soep lekker vinden, wij in ieder geval wel en ik heb net weer een kopje soep op als lunch. Wat is jouw favoriete (winterse) soep?

The Girl in Bed

 • Gea

  staafmixer ;)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge