online studeren op harvard

Online studeren op Harvard? Het kan.

online studeren op harvardBezoekster Sandra reageerde een paar dagen geleden op het artikel over mijn droombaan, wat onderdeel was van de 31 Days Blog Challenge. Mijn comment naar haar terug wakkerde weer een klein vuurtje bij mij aan. Als Sandra graag iets gaat doen wat zij leuk vindt, waarom kan ik dat ook niet? Say hello to a future Harvard student!

Harvard? Whuuuut? Ga je emigreren naar Amerika? Heeft Rory van Gilmore Girls het Harvard-virus aan je gegeven?  Het simpelste antwoord is ‘nee’. In Nederland loop/rijd ik tegen een probleem aan waar ik al een tijd mee zit. Sinds ik zo ziek ben geweest, de naarste periode uit mijn leven, ben ik niet meer naar school geweest. Ik heb mijn VMBO-diploma gehaald en ben daarna doorgestroomd naar de HAVO. Drie maanden voor het eindexamen moest ik stoppen met school. Ik heb dus nooit het papiertje gehad terwijl ik het wel in mijn mars heb, and then some. Nu zijn we een aantal jaar later en ik vind het best vervelend om al mijn vriendinnen te zien excelleren in het gebied met wat ze leren en dat zie ik bij mezelf niet.

Dus ik kijk vaak naar opleidingen die ik thuis kan doen. Online studeren zeg maar. Een jaar na het ziek zijn was er nog vrij weinig thuis te leren en als ze er al waren, waren de opleidingen ook niet echt een educatisch hoogstandje zeg maar. Ik heb het twee keer geprobeerd met Webdesign (slechtste keuze ooit) en Marketing. Beide nooit afgemaakt. Sinds vorig jaar ben ik mezelf weer aan het oriënteren op de opleidingenmarkt en kwam ik toch elke keer op hetzelfde uit. Iets met Rechten. Er zijn zat studies op HBO-niveau die je thuis kunt volgen. Je moet dan wel een 21+ toets maken, om te meten of je wel capabel genoeg bent om een HBO-studie te volgen. Via NTI of LOI kun je meestal wel wat vinden wat je leuk vindt. Ik zag ook dingen die ik leuk vond. Maar ook dingen die ik niet zo leuk vond. Stage. Stage is vrijwel altijd verplicht en dat kan ik gewoon niet doen.  Doordat ik het belangrijk vind om elke dag iets te leren, bleef ik door zoeken naar iets. Nu ik voor mezelf had besloten dat een (online) HBO-studie eigenlijk niet haalbaar is (aantal lange verplichte dagen + examendagen + stage) ging ik opzoek naar iets waar ik wel mezelf in kan vinden. Mijn interesses liggen bij Rechten en Criminologie en die combi is lastig te vinden zo. Ik kon ‘m wel doen bij HBO Recht en dan in de Minor de kant van de forensische psychologie kiezen, maar door die verdomde stage zou ik al die jaren alles voor Jan met de korte achternaam (nou, vooruit: Lul) hebben gedaan.

MOOC’s

Zo kwam ik op een oud artikel van Elsevier na een avondje Google op online studeren te hebben doorzocht. Dit klinkt als muziek in de oren voor mij. MOOC’s, wat staat voor Massive Open Online Courses, zijn korte courses uitgegeven door universiteiten over de hele wereld. Zo kun je een course volgen bij Harvard, MIT, Columbia en andere Ivy League universiteiten in Amerika, maar ook bijvoorbeeld UvA doet mee, TUDelft en Universiteit Leiden. De laatste heeft 5000 studenten die Rechten volgen, maar maarliefst 10000 mensen die hun online course The Law of the European Union: The Introduction volgen. Wow! (http://law.leidenuniv.nl/nieuws-2013/per-week-1000-aanmeldingen-uit-hele-wereld-voor-nieuwe-gratis-online-cursus-universiteit-leiden.html)

Ligt jouw interesse heel ergens anders? Geen probleem. Bijna elk onderwerp heeft wel een online course. Spaans leren bij The Universitat Politècnica de Valencia, iets over de muziek business bij Berklee of wil je iets leren over natuurrampen? Dat kan bij McGill, de universiteit in Montréal in Canada.

Ikzelf ga morgen beginnen met The Psychologie of Criminal Justice bij University of Queensland (Australie) . Deze MOOC duurt 8 weken en je bent er totaal zo’n 1 a 2 uur per week mee bezig. Als je ‘geslaagd’ bent, kun je voor een x bedrag een certificaat krijgen. Dit lijkt me de perfecte course om mee te beginnen. Waarschijnlijk ga ik vanaf oktober Justice van Harvard doen. Het is een hele bekende onder de MOOC’s, maar het kan ook zo maar zijn dat ik Terrorism and Counterterrorism van Georgetown University ga doen.

Lijkt het je ook leuk om zo’n online course te doen? Dan raad ik je de site van EDx en Coursera heel erg aan. Simpel en je weet gelijk waar je mee af bent. De Engelse taal moet je wel goed onder de knie hebben, want alles is in het engels en je moet ook essays insturen.

Ik ben benieuwd of ik ook echt wat leer en hoe het me afgaat. Ik begin morgen, dus fingers crossed. Is dit iets voor jullie? 

The Girl in Bed

 • Divine Vitalityy

  Wat interessant! Ik doe ook een thuisstudie alleen dan iets heel anders; natuurvoedingsadviseur, maar het is echt fijn als je je eigen tijden kan indelen. Zeker als je niet fit bent of ziek bent :) Heel veel succes met je online course meid!

  • Manon

   Ja, dat was ook wel een dingetje. Ik heb vaak nogal vervelende dagen, dan heb ik echt geen zin om te bloggen, laat staan helemaal iets studeren. Dankje! Gaat vast helemaal goed komen!

 • Julia

  Wat gaaf! Heel goed van je! Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen!

  • Manon

   Ik ook, vooralsnog zijn ze goed. ;-)

 • Fleur

  Super leuk dat je dat gaat doen Manon!!!

  • Manon

   Vind ik ook, Fleurtje! :)

 • Rosalinde

  Wat tof! :) , En super handig dat je de linkjes hebt geplaatst naar websites waar je online kan studeren. Ik was al een tijdje op zoek naar een manier om Spaans te leren, en nu heb ik het eindelijk gevonden :D

  • Manon

   Ah graag gedaan, laat me maar weten wat je ervan vindt. In het Spaans. ;)

 • Leonie

  Klinkt echt supergaaf! Op dit moment is het niks voor mij, maar ik ga het zeker onthouden! Doe nu namelijk ook al voor de lol een thuisstudie, maar Harvard klinkt natuurlijk een stuk leuker. Succes!

  • Manon

   Welke studie doe je? Krijg je goede/snelle feedback? Dankje, jij ook.

 • Marijn

  Ontzettend tof dat je dit gaat doen. Ik vind je mindset geweldig, nieuwe dingen leren is zo belangrijk! Heel veel succes, ik weet zeker dat je het gaat halen.

  • Manon

   Dankje Marijn! Ik hoop (maar denk) het ook! :)

 • Stefanie

  Veel succes gewenst ! Edx kende ik nog niet, op Coursera heb ik ook al eens een keertje aan het ronddwalen geweest :)

  • Manon

   Oh wat leuk, niks blijven plakken? En dankje.

 • Manuela

  Wat goed van je! Erg gaaf dat je dit gaat doen! :) Heel veel succes!!

  • Manon

   Dank! :))

 • Maik

  Hey Manon,Bezig blijven en nieuwe dingen ontdekken...top!!

  • Manon

   Dankje! Vind ik ook. Leuk dat je reageert! :)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge