Het ABC van de Nederlandse gezelligheid

Het ABC van de Nederlandse gezelligheid

 

Het ABC van de Nederlandse gezelligheidToen ik zag dat een van mijn favoriete tweeps (je weet wel, zo een die wél terug praat als je iets te replyen hebt gehad) Jaap Bartelds een boek had geschreven, moest ik dat natuurlijk hebben. Toen wist ik nog niet wat hij had geschreven, maar ik was er nu al zeker van dat ik het moest hebben. Ik ging er wel van uit dat het geen hoogstaande roman werd. Integendeel zelfs, het is een literair hoogstandje geworden. Een keiharde non-fictie over het plebs. Vandaag review ik Het ABC van de Nederlandse gezelligheid.

Het ABC van de Nederlandse gezelligheid is geniaal op vele manieren. Het biedt een uniek inkijkje in het leven bij buurvrouw X die altijd zo lekker burgerlijk elke zaterdagmiddag met haar man de blauw gevulde AH-tassen uit haar auto trekt en in een strakke mars naar de voordeur brengt. Of bij die ene vent die staat de schreeuwen zaterdagochtend langs de zijlijn bij FC Hutjebroek en ’s avonds zijn keeltje weer verzorgd met een lekkere rioja. Want zulke mensen drinken alles, behalve Chardonnay. Dat noemt men ABC (Alles Behalve Chardonnay). Heb ik geleerd van Jaap. Wist je ook dat als je bitterballen even uit elkaar trekt, je uiteindelijk brandblaren in je mond voorkomt? Dat is een handige tip van Jaap, die expert is in bruin fruit eten op terrasjes. Ik zelf zou het persoonlijk aanpakken met mes en vork, maar misschien is dat een beetje te hautain en pas ik niet in het boekje.

Het ABC van de Nederlandse gezelligheid

Ik weet nog niet of ik mezelf ga terug vinden in het ABC van Nederlandse gezelligheid, want ik beschik niet over producten met tekst erop en een sidetable met decoratieve meuk. Maar ik heb het boek dan ook nog niet uit. Ik lees elke dag een paar stukjes. En ’s avonds laat lees ik Jaap unfiltered en live. Zijn tweets (@jbartelds) vind ik persoonlijk een tikkeltje leuker en venijniger dan het boek, maar ik snap dat je zulke dingen niet kan opschrijven en drukken. Thank god for tweet & delete. Ik kijk uit naar boek 2 en als dat er ooit komt zou ik die keer er wel een handtekening op willen hoor, Jaap!

Het ABC van Nederlandse gezelligheid kun jij ook kopen. Voor jezelf, je moeder, oom of aan je buitenlandse kennis als onofficiële inburgeringscursus-boek bij bijvoorbeeld bol.com voor €10,99 of bij Bruna voor €15,-

The Girl in Bed

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge